Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΜΠΑΡΜΠΙ: Η ΚΟΥΚΛΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Η Μπάρμπι είναι η πιο διάσημη κούκλα,το αγαπημένο παιχνίδι για εκατομμύρια κοριτσάκια στον κόσμο.Έχετε σκεφτεί τι μπορεί να κρύβεται από πίσω;Πόσα οφέλη έχει το σύστημα από αυτήν την "κούκλα";




"Η Μπάρμπι είναι ξανθιά με τέλειες αναλογίες. Στέκεται με ζηλευτή άνεση, όσο ψηλά κι αν είναι τα τακούνια της.Ξέρει να μαγειρεύει, αλλά και να πιλοτάρει. Ονειρεύεται τον πρίγκιπα, όταν όμως τον βρει, δεν διστάζει να τον χωρίσει. Έχει κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά λατρεύει και το shopping.
 Συχνά αναρωτιέται: «Άραγε θα βαρεθώ ποτέ να αγοράζω ρούχα;».Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1959 και όμως δεν μοιάζει να έχει περάσει μέρα πάνω από το πλαστικής τελειότητας πρόσωπό της."


Η Μπάρμπι δεν είναι μια απλή κούκλα. Χάρη στο σχεδιασμένο μάρκετινγκ από την εταιρεία Mattel η οποία την εισήγαγε σε μια αγορά που δεν είχε δει άλλη όμοιά της στο παρελθόν, έχει καταλήξει να συγκεντρώνει όλα τα στερεότυπα της τέλειας γυναίκας.


Τα μικρά κορίτσια από πολύ μικρά παιδιά βλέπουν τον ιδανικό τους κόσμο,στην ζωή της κούκλας Μπάρμπι.Μεγαλώνουν με τα ιδανικά της και ονειρεύονται όταν μεγαλώσουν να γίνουν σαν και αυτή.Δηλαδή,μια τέλεια γυναίκα που θα φοράει τα τέλεια ρούχα και κάποια στιγμή θα έρθει ο πρίγκηπας να την πάρει στην αγκαλιά του.


'Ετσι έχει καταφέρει το σύστημα και έχει ελέγξει τον γυναικείο πληθυσμό και τον έχει κατευθύνει εκεί που θέλει.Αφού μεγαλώνοντας οι γυναίκες ψωνίζουν ρούχα,τσάντες,φοράνε κραγιόν,φοράνε μεικ απ,φτιάχνουν τα μαλλιά τους και κάνουν πλαστικές για να γίνουν "Μπάρμπι"



Αυτό βέβαια μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού πάνω στο μοντέλο Μπάρμπι έχει στηριχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία σίγουρης κερδοφορίας,δίνοντας στις γυναίκες την αυταπάτη της ευτυχίας.Την ευτυχία της ψεύτικης ομορφιάς και το κυνήγι του άπιαστου στόχου,αυτού της τελειότητας!


Για να καταλάβετε που έχουμε φτάσει,σας συμβουλεύω να πάτε σε έναν εμπορικό δρόμο και απλά να παρατηρήσετε τις γυναίκες που πάνε για ψώνια.Αυτό που θα συναντήσετε,είναι η ατελείωτη ανασφάλεια των γυναικών,που με πανικό ψάχνουν αυτό που υποτίθεται θα τους καλύψει την ανάγκη και θα τους φέρει την ευτυχία.Μια ευτυχία εφήμερη που στην πραγματικότητα δεν τους καλύπτει καμία ανάγκη αλλά αντιθέτως τους καλύπτει απόλυτα αυτό που το σύστημα τους έκανε να αισθάνονται αναγκαίο.


Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία της Μπάρμπι είναι ο σύντροφός της Κεν

Ο Κεν είναι ο τέλειος άντρας.Έχει τέλεια χαρακτηριστικά προσώπου,γυμνασμένο σώμα και το κυριότερο είναι πλούσιος.Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες αναζητάνε για σύντροφό τους έναν άντρα σαν τον Κεν.Οποιος άντρας βρεθεί στο πλευρό τους και δεν θα καλύπτει όλα τα στάνταρ του Κεν,θα είναι για αυτές ένας σύντροφος που δεν θα καλύπτει τις ανάγκες τους και θα συνεχίσουν να κοιτάνε αλλού.


Έτσι και με αυτόν τον τρόπο οι άντρες προσπαθούσαν να γίνουν "ΚΕΝ" αφού για να κερδίσουν την αγαπημένη τους και να έχουν την ασφάλεια της απόλυτης προσοχής της,άρχιζαν και συντηρούσαν με την σειρά τους την βιομηχανία ομορφιάς και σκοπό ζωής κάνανε την αγορά ενός ωραίου αυτοκινήτου που θα κέρδιζε την προσοχή .Άρχιζαν να αγοράζουν ρούχα,να φτιάχνουν τα μαλλιά τους,να πηγαίνουν γυμναστήριο(για να αποκτήσουν ένα σώμα ανάλογο του Κεν),να αγοράζουν καλλυντικά περιποίησης,να κάνουν πλαστικές,να φτάνουν σε σημείο που ξεπερνούσε την αντρική αξιοπρέπεια όπως το να κάνουν χαλάουα και να φοράνε ανδρικές γόβες(!!).Όλα αυτά για να κατακτήσουν την καρδιά της "Μπάρμπι"


Βέβαια για να τα κάνει όλα αυτά ο άντρας έπρεπε να έχει χρήματα.Και για να έχεις χρήματα πρέπει να δουλέψεις.

ΔΟΥΛΕΥΕ ΜΑΛΑΚΑ

Αν κάποιος το πάει πιο μακριά θα εντοπίσει ο,τι όλα που έχω αναλύσει είναι και οι λόγοι που υπάρχει στον κόσμο η απόλυτη δυστυχία.Όταν προσπαθείς να κατακτήσεις κάτι που είναι άπιαστο δεν θα είσαι ποτέ γεμάτος,θα έχεις πάντα το κενό από αυτό που σε κάνανε να πιστεύεις ο,τι είναι μετριότητα 

Το πραγματικό κενό όμως είναι η έλλειψη του πραγματικού έρωτα και η έλλειψη της πραγματικής ευτυχίας

Ο έρωτας είναι το πιο ωραίο συναίσθημα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος αλλά ταυτόχρονα και το πιο αδύναμο σημείο του.Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να ερωτευθούμε,να παθιαστούμε,να αγαπήσουμε και το σύστημα αυτό το ξέρει.Γι' αυτό και πάνω σε αυτό το συναίσθημα στήθηκε η μεγαλύτερη παγίδα.Το σύστημα κατάφερε και μετέτρεψε την πραγματική ευτυχία σε εμπορικό συμφέρον.Πέτυχε τον αποπροσανατολισμό από την πραγματική και ουσιαστική ένωση των δύο φύλλων που αυτή είναι ψυχική και την έκανε επιφανειακή και κενή.

Ο έρωτας από μία αγνή ψυχική ένωση έγινε συμφέρον και εκμετάλλευση

Η κούκλα Μπάρμπι έπαιξε τον πρώτο ρόλο και συντέλεσε στα μέγιστα σε αυτόν τον αποπροσανατολισμό αφού έδωσε στα παιδιά λάθος ιδανικά,λάθος πρότυπα και τα κατεύθυνε εκεί που ήθελε το σύστημα.


Νομίζεις πως είσαι μια κυρία
Μα δεν έχεις μέσα σου καρδιά
Πάψε να το παίζεις ιστορία
Δεν σε βγάζει πουθενά

Φάε κραγιόν Φάε make up
Πιες μανικιούρ Κι όλα τα καλλυντικά
Παρ τα όλα και μην νοιάζεσαι
Ίσως ομορφύνεις κι εσωτερικά

Η ομορφιά δεν έχει σημασία
Αν δεν είσαι αληθινή
Αυτό που μετράει στην ουσία
Να χεις μέσα σου ψυχή

Φάε κραγιόν Φάε make up
Πιες μανικιούρ Κι όλα τα καλλυντικά
Παρ τα όλα και μην νοιάζεσαι
Ίσως ομορφύνεις κι εσωτερικά

X.T.

6 σχόλια:

  1. Πόσο δίκιο υπάρχει αν το σκεφτείς! Όνειρα απατηλά, λες και θέλαν να φτιάξουν ψεύτικες ζωές χωρίς ουσία. Πάντως με έκανες λίγο και θυμήθηκα τα παιδικά μου που είχα στο ράφι τις Barbie με τη σείρα, συστοιχισμένες από την πιο όμορφα ντυμένη μέχρι τη τελευταία και έπαιρνα πάντα την τελευταία γιατί δεν ήθελα να χαλάσω τις καλύτερες. Εδώ σκεφτόμουν αργότερα να μη τις βγάλω και από το κουτί! Παρ'όλα αυτά αδυναμία είχα να παίζω με ένα αλογάκι και σπάνια τις κατέβαζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na mou leges oti ta agoria exoun ws protipo ton action-man na sou pw ok alla ton ken re file???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν κατάλαβες καθόλου το άρθρο μου,το τι διαπραγματεύομαι και το τι έχω γράψει..

      Διαγραφή
  3. Η εξωτερική εμφάνιση, η περιποίηση του σώματος και η εξύμνηση της ομορφιάς είναι πράγματα που υπαρχουν απο αρχαιοτάτων χρόνων. απο την Αιγυπτο και την Αρχαια Ελλαδα, μεχρι την Αναγέννηση και την Απω Ανατολη... σε καθε κοινωνία, σε καθε χωρα, η γυναικεια ομορφια και η τελειότητα της εμφάνισης ειναι κατι επιθυμητο που κατέχει πολυ σημαντική θεση. ΑΚΟΜΑ και σε "απολίτιστες" (εννοώντας μακρυά απο τον δυτικο πολιτισμό) φυλες στην Αφρικη οι γυναικες περνουν τα πανδυνα προκειμένου να ανταποκριθουν στα εκει προτυπα ομορφιας οπως το να βαζουν μεταλλικούς κρικους στο λαιμο για να πιεσουν τα κοκκαλα και να φαινεται ο λαιμος τους μακρύτερος. Δεν φταιει η μπαρμπι λοιπον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά παραβλέπεις κάτι πολύ σημαντικό,την κερδοφορία...Επίσης στους Αρχαίους πολιτισμούς δεν υπήρχε το μόνο η εξωτερική εμφάνιση αλλά και η καλλιέργεια του πνεύματος ;)

      Διαγραφή